Hjemme med baby og de første dage efter fødslen – hvad skal man være opmærksom på

Det kan være en virkelig underlig fornemmelse at komme hjem efter fødslen med den lille nyfødte – kroppen er øm, træt og hovedet lidt rundforvirret. Nu er man for alvor en lille familie, og glæden men også nervøsiteten kan være stor. Her er nogle af de vigtigste ting man skal være opmærksom på når man lige er kommet hjem efter fødslen, eller jordemoderen er gået efter fødslen.

Nyfødt baby, hvad gør vi?

Når man kommer hjem fra fødslen med et nyt lille medlem til familien opstår der en masse nye spørgsmål om der er også nogle ting man skal være opmærksomm på. Læs med her hvor vi kommer omkring nogle af de tanker man går igenem som nybagt mor (nybagte forældre) samt nogle af de ting man skal være opmærksom på.

Baby & Amning

Baby skal selv melde sig til måltiderne, når du lægger barnet til brystet, skal den lille sutte pågående i hvert fald 10 min pr gang, men må gerne ligge der længere. Det første døgn vil den lille være træt, og sove meget, men bør dog amme mindst nogle gange ud over den første amning. Efter det første døgn minimum 8 gange i døgnet, ikke nødvendigvis lige fordelt. Der er ikke noget der hedder for meget amning i den første tid. Jo mere barnet sutter, jo hurtigere kommer mælken og i større mængder.

Tjek bleen – hvad skal man være opmærksom på

Husk at bemærk at barnet tisser indenfor det første døgn. Husk at bemærk at barnet har afføring indenfor de første 2 døgn. Ring på det tlf. nummer i har fået udleveret hvis barnet ikke har tisset eller haft afføring indenfor disse tidsgrænser. Våde bleer er et godt tegn, så løber der noget igennem. Afføringens farve ændrer sig eftersom mælken løber til. Lige inden mælken løber til kan man hos nogen se små orange krystaller i urinen, det skyldes en let dehydrering som barnet godt kan tåle, hvis den ellers opfører sig sundt. Læs Sundhedsstyrelsens guide til hvad man kan kan forvente at se i barnets ble de første 7 dage efter fødslen.

Gråd – Hvad fortæller nyfødt baby’s gråd

En baby græder fordi det er dét den kan, det er i udgangspunktet et sundhedstegn, og fortæller dig at der er et behov der skal dækkes. Ofte vil det være mad eller ble, eller luft i maven, men mange nyfødte græder også for at blive holdt og vugget. Barnet har lige ligget i din mave, så det er tryggest at ligge på en varm krop, med lyde og bevægelser der er velkendte. Ligesom det i de første uger kan være meget utrygt at blive puslet og vasket og ligge alene og bar.

Sunde børn græder altså, derfor skal du være opmærksom hvis dit barn ikke græder, men sover hele tiden, og kun klynker svagt. Måske er barnet lidt sløvt på grund af væskemangel, gulsot, eller lavt blodsukker. Hvis du er bekymret for om dit barn er lidt sløvt, så ring til en fagperson og beskriv hvad du oplever. Hvis baby virker pirrelig, og græder meget, kan det være på grund af smerter. Det er hårdt at blive født, og kroppen kan have låst sig lidt, eller man kan have ondt i hovedet efter en sugekop. Tal med fagpersonale hvis du tror dit barn kan have ondt.

Kontakt til spædbarnet

Et godt trivselsparameter er at baby et par gange om dagen er vågen og udadvendt. Man kan ikke have direkte øjenkontakt med en helt nyfødt da barnet ikke helt har lært at styre sine øjne, men du vil se at barnets kigger udad, og henimod dig når du taler med opmærksomme øjne. Det behøver ikke at være i mere end et par minutter ad gangen eller mere end et par gange om dagen, men det er et godt tegn på at barnet har overskud. Det er essentielt for barnets trivsel og udvikling at det mødes med nærvær og god kontakt af sine forældre, og barnet vil hurtigt blive god til øjenkontakt, efterligne mimik og den slags. Husk dog at barnet hurtigt kan blive træt, og lær tegnene at kende på at barnet har fået nok. Alt med måde.

Hvad med navnlen?

Navlestumpen tørrer ind, bliver sort, lugter grimt og falder af efter 5-8 dage ca. Sørg for at der er tørt og rent rundt om den, og kontakt fagpersonale hvis det bliver rødt og hævet, eller snasket. Der kan komme en infektion der kræver behandling. Der er forskellige anbefalinger rundt omkring i forhold til om barnet må komme i bad inde den falder af. Jeg mener ikke der er den store forskel på udfaldet, rent statistisk. Så giv baby et bad når I føler for det, og sørg for at holde det pænt og tørt om navlen.

Gulsot

Omkring 25% af alle nyfødte får gulsot, i de fleste tilfælde kræver det ikke behandling. Hvis barnet får en lidt for fin kulør i de første dag efter fødslen, bør i dog få det set på af en fagperson, og undersøgt yderligere. Førhen sagde man at det var ok så længe barnet ikke var sløvt, da behandlingskrævende gulsot kan gøre barnet sløvt. Det er imidlertid målet at fange gulsot FØR det bliver behandlingskrævende, så man ikke kommer for sent i gang. Derfor skal I helst henvende jer på en lille mistanke.
Og ja, det er meget sværere at se på et barn af mørkere forældre, nogle steder screener man disse børn en ekstra gang. Læs mere om gulsot og spædbørn.

Den nybagte mor

Blødning – Er det ok at bløde efter fødslen

Moderens blødning bør efter fødslen hele tiden være aftagende. Der kan godt komme mindre koagler. Et koagel er lidt blod der har samlet sig inden det kommer ud. Altså små klumper blod. Det vil typisk være i de første dage efter fødslen, og du skal stadig overordnet set have en aftagende blødning.

Hvad med smerter?

Hvis dine efterveer tager til i styrke, også når du ikke lige sidder og ammer, kan det være at din livmoder arbejder på at udstøde en hinderest, et koagel eller lignende. Det bør tjekkes. Du må gerne tage smertestillinde i form af panodil og ipren eller tilsvarende, følg pakkens anvisninger. Har du brug for mere, bør du kontakte en læge og blive undersøgt først for en sikkerheds skyld.

Det er normalt at have ondt i bækkenet, ryggen og bagdelen, efter en fødsel. Ligesom du kan have ondt hvis du er bristet/syet. Igen er det fint at tage smertestillende som ovenfor nævnt. Og evt supplere med isbind ind imellem de første dage. Har du fået hæmorider, kan du bruge creme imod disse.
Hvis det svier når du tisser, kan du skylle med lunkent vand imens, sådan opløser du urinen imens du tisser, hvilket lindrer. Hvis du får tiltagende ondt ved syningen kan du have pådraget dig en infektion, det bør tjekkes.

Imens din krop heler efter fødslen, kommer brysterne på overarbejde. Ømme amme bryster er et helt kapitel for sig. Se alt om amning…
Som hovedregel bør du altså have aftagende smerter når du er hjemme efter fødslen.

Feber

Efter en fødsel er der er en øget risiko for at få en infektion. Pas godt på dig selv. Hvis du får feber (38,0 eller derover), eller influenza symptomer kan du have brystbetændelse eller underlivsbetændelse. Få det tjekket straks, det er ikke for sjov.

Husk intimhygiejnen

Det er vigtigt at man holder sig ren og man bør skylle sig efter toiletbesøg og gå i bad en gang om dagen. Skift bind hyppigt. Undgå karbad, bad i svømmehal, eller havet, samt sex uden kondom indtil blødningen er helt stoppet (6-8 uger efter fødslen).

Hvad med følelser og humøret efter fødslen?

Det er normalt at du er usikker og sprød i tiden efter fødslen. For nogle tager det nogle dage før det rigtigt sætter ind. Det skyldes til dels hormoner, og til dels at du står lidt på bar bund i din nye familie, og du kan være sprød uanset om det er dit første barn eller ej. Nogle kvinder har tendens til post partum blues, et velkendt fænomen man ikke så godt kan forklare, men bare konstatere findes. Det gør den nybagte mor grådlabil, varer typisk i et par dage til en uge, hvor dine følelser sidder udenpå tøjet og du græder meget. Du er ikke nødvendigvis ked af det. Mange beskriver at det er som at være totalt overvældet og lykkelig, ked og træt og alt muligt. Det er ikke det samme som en efterfødselsreaktion/depression. Det bedste du kan gøre, er at bure dig inde med din kernefamilie, og vente med besøg. Accepter at du har det sådan, og tag en ting ad gangen. Det går over, og folk må lige vente til du har lidt mere stabilitet med at se vidunderet.

Efterfødselsreaktion/depression (fødselsdepression)

Efterfødselsreaktion/depression er definitioner der spænder bredt. Hvis du er i tvivl så tal med nogen om det. Man anslår at knap halvdelen af alle nybagte mødre i kortere eller længere tid føler sig følelsesmæssigt uligevægtige, og at ca 1-2 ud af 10 får en decideret fødselsdepression Du kan tage en test online (link til Gaia instituttet) hvis du er bekymret for om du selv eller din kæreste har det lidt for dårligt. Sundhedsplejersken laver også en screening når dit barn er ca. 2 mdr. gammelt, og du kan altid ringe til hende og booke en ekstra tid hvis du har behov for det.

Efterfødselsreaktioner/depressioner kan udløses af forskellige ting, for nogle handler det om deres egen tilknytning til forældrene i barndommen og omstillingen til at blive forælder. Det kan også være at forventningerne til forældreskabet var urealistiske. For andre er det livet der rammer hårdt, måske har du mistet en der stod dig nær for nylig, eller har en syg pårørende, og det går dig ekstra sårbar. For andre igen har selve fødslen været så traumatisk en oplevelse at den udløser en fødselsdepression.
Der er forskel på hvordan man definerer en efterfødselsreaktion og en fødselsdepression. I realiteten kan dette dog sagtens være mere flydende.

Typiske tegn på efterfødselsreaktion hos den nybagte mor er:
 • Følelsen af at være uligevægtig følelsesmæssigt
 • Nedtrykt sindsstemning, alt kan være lige meget, ingen lyspunkter i tilværelsen
 • Har svært ved at overskue at være alene med barnet
 • Føler sig utilstrækkelig og opgivende
 • Præget af bekymring og angst
Typiske tegn på en fødselsdepression hos den nybagte mor er ovennævnte tegn samt:
 • Svært ved at sove om natten
 • Meget gråd labil
 • Tanker om og frygt for at skade sig selv og barnet
 • Kan næsten ikke klare at være alene med barnet
 • Har svært ved at overskue steder med mange mennesker, gå på gaden, eller køre i bil
 • Har tanker om selvmord, måske kun ganske kort
 • Har følelsen af at være ved at miste forstanden, og kan ikke se noget positivt ved tilværelsen overhovedet
Typiske tegn på en fødselspsykose

Fødselspsykose er mere sjældne og en meget alvorlig tilstand der skal behandles medicinsk og evt. ved indlæggelse på psykiatrisk afdeling.

Tegn på fødselspsykose er:

 • Vrangforestillinger, ser eller hører ting der ikke er der
 • Deciderede angstanfald
 • Kan slet ikke relatere til virkeligheden og passe barnet

For alle typer reaktioner gælder det at det hjælper at tale om det, inddrag dit netværk. Og få professionel hjælp. I mange tilfælde kan samtaleterapi, samt hjælp til gode rutiner og støtte fra dit netværk være nok til at du får det bedre. Ofte er det nemlig sådan at det er flere ting der kan gøre det svært for den der har det hårdt, fx et grædende/uroligt barn sammenfaldende med en flytning, en lidt uengageret partner, spinkelt netværk, for lidt søvn mv.

Husk at vær god ved dig selv og at ting tager tid. Mange kvinder har svært ved at indrømme at de har det svært fordi det kan føles som om man derved erkender at man ikke er en god nok mor for sit barn. Men netop ved at favne sin egen sårbarhed, se den i øjnene og få hjælp, så bliver du den bedste mor du kan være. At være en god forælder handler i høj grad om at være et helt menneske, og det er ikke altid så nemt som man føler det burde være. Tal med nogen om hvordan du har det.